Byta dörrhandtag

Att byta dörrhandtag är en relativt enkel process som kan förbättra funktionaliteten och utseendet på din dörr. Beroende på om du behöver byta handtag på en innerdörr eller ytterdörr, kan det vara nödvändigt att borra nya hål i dörren eller att ta bort låset för att få plats med det nya handtaget. Här hittar du nödvändig information om du funderar på att byta dörrhandtag. Det första steget är att köpa nya dörrhandtag, så du har något att byta ut dina befintliga mot.

Köpa dörrhandtag

Att köpa dörrhandtag kan vara en kul men också utmanande uppgift, eftersom det finns många olika alternativ att välja mellan. När du väljer ett handtag är det viktigt att tänka på både funktionalitet och estetik.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är priset. Dörrhandtag kan variera mycket i pris, så det är bra att ha en budget i åtanke innan du börjar leta efter det perfekta handtaget. Det är också en bra idé att köpa från en pålitlig återförsäljare för att säkerställa att du får en högkvalitativ produkt som passar dina behov. Vi kan exempelvis rekommendera dig att köpa dörrhandtag från Specialbeslag. De har ett gediget utbud av kvalitetshandtag i flera material, färger och storlekar. Likaså Bauhaus eller Byggmax är byggvaruhus med ett stort sortiment av olika typer av handtag.

Innerdörr

Handtag till innerdörr är en viktig del av inredningen i ditt hem. Det finns många olika stilar och material att välja mellan för att matcha din personliga smak och inredning.

Vanliga typer av innerdörrhandtag

Det finns flera vanliga typer av innerdörrhandtag att välja mellan, beroende på stil och funktion. En av de vanligaste typerna är dörrhandtag med vridreglage, som är enkla att använda och finns i många olika stilar och materialval. Andra vanliga typer inkluderar tryckknappshandtag och spakhandtag, som också erbjuder olika funktioner och stilalternativ. Inspireras av innerdörr handtag på specialbeslag.se eller clasohlson.se för att läsa mer om de olika varianterna.

Materialval

När det gäller materialval för innerdörrhandtag finns det flera alternativ att välja mellan. En vanlig typ av material är mässing, som ger en klassisk och elegant look. Andra materialval inkluderar krom, rostfritt stål och svartmålat stål, som ger en mer modern och minimalistisk känsla. Valet av material beror oftast på stilpreferenser, men också på budget och funktionalitet.

Montering

Montering av innerdörrhandtag är relativt enkelt och kan vanligtvis utföras av en person utan specialkunskaper. Först behöver du ta bort det gamla handtaget och rengöra ytan. Sedan behöver du montera den nya handtagsmekanismen enligt tillverkarens instruktioner och sätta på det nya handtaget. Det är viktigt att se till att handtaget är ordentligt fastsatt och fungerar korrekt innan du avslutar installationen.

Yttterdörr

Handtag till ytterdörrar är en viktig del av både säkerhet och design för ditt hem. Det finns olika typer av handtag att välja mellan, inklusive traditionella dörrvred, trycken och handtagslås såväl som digitala lås. Det är viktigt att välja ett handtag som passar din dörr och stilen i ditt hem.

Vanliga typer av ytterdörrhandtag

Precis som för innerdörrar finns det flera vanliga typer av ytterdörrhandtag att välja mellan. En vanlig typ är handtag med låscylinder, som ger extra säkerhet genom att låsa dörren på utsidan. Andra vanliga typer inkluderar spakhandtag och tryckknappshandtag, som också finns i olika stilar och materialval. Olika typer av dörrhandtag för ytterdörr hittar du hos Specialbeslag som har mängder av varianter och stilar att välja mellan. I dag finns även digitala lås som exempelvis Yale Doorman. Valet av handtag beror på säkerhetskrav, funktionalitet och stilpreferenser.

Materialval

Materialvalet för ytterdörrhandtag är viktigt, både ur estetisk och praktisk synvinkel. Ett vanligt materialval är rostfritt stål, som ger en modern och tålig look som passar många hem. Andra vanliga materialval inkluderar mässing, koppar och aluminium, som också erbjuder olika stilar och egenskaper. Valet av material beror på personliga preferenser, säkerhetskrav och klimatförhållanden i området där dörren är installerad.

Montering

Montering av ytterdörrhandtag kräver vanligtvis mer tid och specialkunskaper jämfört med montering av innerdörrhandtag. Först behöver du ta bort det gamla handtaget och rengöra ytan. Sedan behöver du montera den nya handtagsmekanismen och sätta på det nya handtaget. Det är viktigt att se till att handtaget är ordentligt fastsatt och fungerar korrekt innan du avslutar installationen, eftersom en felaktigt monterad handtag kan påverka både säkerhet och användarvänlighet.

Hur byter man dörrhandtag?

Proceduren kan variera beroende på om du ska byta handtaget på en innerdörr eller ytterdörr.

Så här gör du för att byta dörrhandtag på en innerdörr

Här är en kort beskrivning om hur man byter dörrhandtag på en innerdörr:

 1. Ta bort det gamla handtaget: För att ta bort det gamla handtaget behöver du vanligtvis skruva loss skruvarna som håller fast handtaget på dörren.
 2. Rengör ytan: När det gamla handtaget är borttaget är det viktigt att rengöra ytan ordentligt för att säkerställa att det nya handtaget kan monteras på ett korrekt sätt.
 3. Montera den nya handtagsmekanismen: Beroende på vilken typ av handtag du väljer, kan det vara nödvändigt att montera den nya handtagsmekanismen först. Följ tillverkarens anvisningar för att göra detta på ett korrekt sätt.
 4. Montera det nya handtaget: När den nya handtagsmekanismen är på plats kan du montera det nya handtaget. Se till att skruvarna sitter ordentligt fast för att undvika att handtaget lossnar senare.
 5. Testa handtaget: När det nya handtaget är monterat är det viktigt att testa det för att säkerställa att det fungerar korrekt. Öppna och stäng dörren för att kontrollera att handtaget rör sig smidigt och att dörren stängs ordentligt.

Så här gör du för att byta dörrhandtag på en ytterdörr

Här är en kort beskrivning om hur man byter dörrhandtag på en ytterdörr:

 1. Ta bort det gamla handtaget: Börja med att ta bort det gamla handtaget genom att skruva loss skruvarna på både insidan och utsidan av dörren.
 2. Ta bort låset: Efter att du har tagit bort handtaget behöver du ta bort det befintliga låset från dörren.
 3. Mät och borra nya hål: Beroende på vilket nytt handtag du ska montera, kan det vara nödvändigt att borra nya hål i dörren för att matcha handtagets placering. Använd mätningarna från tillverkarens anvisningar för att placera de nya hålen på rätt ställe.
 4. Montera det nya handtaget: När de nya hålen är borrade kan du montera det nya handtaget och sätta fast det på dörren med skruvarna.
 5. Montera det nya låset: Sätt på det nya låset och skruva fast det på insidan av dörren.
 6. Testa handtaget och låset: Slutligen är det viktigt att testa det nya handtaget och låset genom att öppna och stänga dörren och se till att handtaget rör sig smidigt och att låset fungerar som det ska.