Kontorsstol – inspiration & ergonomi

Allt fler jobbar hemifrån heltid eller flera dagar i veckan, vilket innebär ett större behov av att inreda hemmakontor. Ergonomi är ytterst viktigt när du jobbar hemifrån för att garantera en hälsosam arbetsmiljö och ett gott välmående. Det innebär att du bör inreda hemmakontoret med en ergonomisk kontorsstol som är bekväm och praktisk. Här kan du ta del av praktiska tips när du ska välja ny kontorsstol till hemmakontoret!

Klassisk kontorsstol

Traditionellt sett är den eviga kontorsstolen med hjul den mest klassiska kontorsmöbeln. Förr var det dock inte många kontorsstolar som var ergonomiskt tillverkade, vilket snabbt ledde till arbetsskador och värk. Idag är däremot utbudet av ergonomiska kontorsstolar i olika designs stort. DPJ.se erbjuder mängder av alternativ av kontorsstolar för att du skall kunna hitta den kontorsstol som passar just dig. Du har alltså många alternativ att välja bland när du ska inreda ditt nya hemmakontor utan att vara orolig för att kontorsstolen inte är ergonomisk.

När du ska köpa kontorsstol till hemmakontoret bör du alltid utgå från arbetsplatsens förutsättningar och dina egna behov. Välj hellre en lite dyrare kontorsstol med ergonomisk design än en trendig variant till billigare prislapp.

Ergonomiska kontorsstolar

Du som arbetar hemifrån sitter många timmar framför datorn vid skrivbordet och en ergonomisk kontorsstol är ett måste. En ergonomisk kontorsstol är framtagen utifrån speciella krav när det gäller komfort och fysisk hälsa. Det är alltså inte en trendig design som styr hur kontorsstolen ska se ut och hur den ska tillverkas.

Att välja en ergonomisk kontorsstol kan innebära ett dyrt pris, men det är en sund och smart investering. Du är garanterad en arbetsvardag utan smärta eller värk från nacke, axlar eller rygg. En enklare kontorsstol kan fungera någon timme, men du kommer snabbt inse att den vanliga arbetsgången inte blir lika bekväm som när du jobbar från en ergonomisk kontorsstol.

Höj och sänkbara armstöd?

En av de vanligaste orsakerna bakom smärta i axlar och nacke är fel position på armar när du arbetar framför datorn. Därför är det av stor vikt att välja en kontorsstol med höj- och sänkbara armstöd. Du kanske tycker att armstödet blir i vägen, sänk dem då bara till botten, men sett till en ergonomisk inredning av hemmakontoret är höj- och sänkbara armstöd helt rätt.

Med eller utan hjul?

En kontorsstol med hjul erbjuder flexibilitet och möjligheten att positionera om sig enklare. Nackdelen är att kontorsstolar med hjul ofta har mindre ryggstöd än kontorsstolar utan hjul. Välj kontorsstol med eller utan hjul beroende på hur din arbetsvardag ser ut.

Vad ska man tänka på vid köp av kontorsstol?

Du som ska inreda ett kontor hemma bör alltid prioritera ergonomiska kontorsmöbel och en bekväm kontorsstol är ett måste. Det finns några aspekter att tänka på inför köpet av kontorsstol:
  • Funktioner – idag finns det många kontorsstolar som är ergonomiska samt med smarta finesser, till exempel nackstöd. Ju fler funktioner, desto dyrare stol.
  • Utgå från höjd – ta mått innan du börjar titta runt på kontorsstolar. Välj en kontorsstol som kan anpassas till din höjd.
  • Design och utseende – den viktigaste faktorn när du köper kontorsstol är ergonomi, men välj gärna en design som går i harmoni med din personliga stil.