Hemmakontor – bra att tänka på

På senare tid har hemmakontor blivit vardag för många svenskar då det fysiska företagskontoret i viss mån spelat ut sin roll. Vad dock inte många tänker på är att hemmakontoret lika väl som det traditionella kontoret kräver god arbetsmiljö. Det finns flera sätt för att garantera en optimal arbetsmiljö; ergonomi när det gäller kontorsmöbler, men även inredning. Därför är det viktigt att införskaffa kontorsmöbler av etablerade och pålitliga företag som fokuserar på just möbler till kontor. Kolla in DPJ.se för kontorsinredning till ditt hemmakontor och skaffa den perfekta arbetsmiljön för just dig. Vill du få fler tips om hur du skapar ett sunt och motiverande hemmakontor? Häng med för inspirerande läsning!

Tips för kontorsinredning

Att skapa en funktionell och inspirerande arbetsplats hemma kan öka din produktivitet och arbetsglädje. Här är några tips på kontorsinredning hemma:

  1. Hitta en plats i ditt hem där du kan arbeta ostört. En plats med naturligt ljus är att föredra, men om det inte är möjligt så se till att ha bra belysning.

  2. Investera i ett ergonomiskt skrivbord och en stol som stödjer din kroppshållning och minskar belastningen på rygg, nacke och armar.

  3. Skapa ordning och reda genom att ha tillräckligt med förvaring för dina papper, kontorsmaterial och elektronik.

  4. Att installera ljudabsorberande material som exempelvis en matta eller gardiner kan vara en god idé om du behöver arbeta i en bullrig miljö.

  5. Se till att ha den teknik du behöver för att utföra ditt jobb på ett effektivt sätt.

Läs mer om våra tips längre ner på sidan. Du kan även besöka sol.se som erbjuder skräddarsydda lösningar för kontorsinredning. Deras tjänster omfattar allt från planering och design till installation och underhåll av kontorsinredning.

Vad behövs till hemmakontoret?

Kontorsmöbler som krävs för att kunna utföra dina dagliga arbetsrutiner hemma är framför allt ett praktiskt skrivbord och en ergonomisk kontorsstol. Välj gärna ett höj- och sänkbart skrivbord för bästa ergonomiska komfort. Belysning är också en viktig del av kontorsinredningen för en bra arbetsmiljö.

Skrivbord – höj och sänkbart

Val av kontorsmöbler kommer påverka hur kroppen mår. När du arbetar vid datorn behöver du sitta eller stå bekvämt och det gäller hela kroppen. Du bör ha en anpassad höjd på skrivbordet för att undvika slitage på axlar, nacke och rygg. Det bästa alternativet är att välja höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du anpassa skrivbordet både för arbete sittandes och ståendes. Beroende på vilken utrustning du har kan du behöva ett stort eller mindre skrivbord. Ett höj och sänkbart skrivbord ger möjlighet för större urval av kontorsinredning för att det är så anpassningsbart.

Kontorsstol

Ergonomiska kontorsstolar är något du bör prioritera när du ska inreda hemmakontoret. Det är inte bara viktigt med en stol som är i rätt höjd i förhållande till skrivbordet – den bör även vara bekväm. Det är den kontorsmöbel du kommer spendera mest tid i. Välj därför gärna en justerbar kontorsstol som du kan anpassa höjden på, även justerbara armstöd. Modeller med hjul ger dig även ännu mer flexibilitet till hemmakontoret.

Belysning

En anpassad arbetsbelysning är ett måste för att arbeta effektivt och dessutom viktigt när du har digitala möten online. Här har du möjlighet att vara kreativ i din kontorsinredning då mängden belysning du har att välja på är enorm. Beroende på hur hemmakontoret ser ut när det gäller storlek och naturligt ljus väljer du flera ljuskällor. Ett lite skarpare ljus precis vid datorn är att rekommendera samt en mer behaglig belysning i hemmakontorets tak.

Ljudabsorbenter

Sett till traditionella företagskontor är ofta oljud ett vanligt klagomål och faktum är att du även kan ha svårt att arbeta hemifrån om ytan är lyhörd. Se därför till att införskaffa smarta skärmar som genererar en mer avskild arbetsyta. Du kan ställa ljudabsorberande skärmar direkt på skrivbordet eller på golvet. Har du stora bekymmer med oljud när du jobbar hemifrån är tipset väggabsorbenter likt den kontorsinredning företag använder sig av.

Ditt hemmakontor – din stil

Ergonomi är viktigt när du inreder hemmakontoret, men du ska självklart även se till att göra ditt kontor trivsamt och personligt. Det perfekta hemmakontoret är arbetsmotiverande och dekorativt på en och samma gång. Du ska trots allt spendera många timmar i hemmakontoret.

Gör det roligt att inreda hemmakontoret genom att välja en stil du själv tycker om och känner dig motiverad av. Våga kombinera klassisk kontorsinredning och kontorsmöbler med andra mer personliga detaljer. Tänk dock på att inreda balanserat för att inte skapa ett hemmakontor där du lätt tappar koncentrationen.